Tänk smart – här ger jag alla möjligheten att köpa första bostaden direkt efter examen

Tänk smart – här ger jag alla möjligheten att köpa första bostaden direkt efter examen

by Filip Thunstedt

Som ung student eller nyexaminerad kan det kännas långt bort till att nå sina ekonomiska mål och bygga upp ett eget kapital. Hur ska jag få ihop pengar till den där första lägenheten? Det kan vara svårt att motivera sig till att spara den där hundralappen i månaden då det känns som det inte gör någon skillnad. Man kanske tänker att ”jag väntar med att börja spara tills jag fått en bättre lön eller mitt första jobb”. Det man kanske inte tänker på är att en tusenlapp idag är värd 10 936 kr om 30 år givet en årlig avkastning på 8 %. Sedan finns det faktiskt en genväg, även om det kan vara förknippat med risk…

Det jag syftar på är belåning. För att ha råd att köpa en liten 1:a i Stockholm behöver du i runda slängar 300 000 -375 000 kr i insats givet en belåningsgrad på 85 % som banken oftast kräver. Vissa har turen att ha rika föräldrar eller släktingar. Andra börjar helt från noll. Är det omöjligt att skramla ihop dessa pengar för den sistnämnda kategorin? Nej!

Att börja från noll tar tid

När jag började studera hade jag ungefär sådana tankar som ovan. Jag startade helt från noll och tänkte att det tar en evighet att spara så det blir något kapital att tala om. Närmare bestämt 15 år (346 038 kr) ifall du sparar en tusenlapp i månaden givet en årlig avkastning på 8 %. Många sparar kanske till och med på ett bankkonto helt utan ränta. Då tar det 29 år (348 000 kr)… Nu kanske du ändå kan spara mer än en tusenlapp i månaden men visst är det lång tid? Då får man även räkna med en inflation som gör att pengarna blir mindre värda över tid. Man även undra vad en 1:a i Stockholm city kostar om 15 eller 30 år.

CSN lån – världens billigaste bolån?

Under min studietid jobbade jag ganska mycket på sidan om studierna. Jag hade en deltidstjänst på Handelsbanken och lite andra småjobb utöver det. Det gjorde att lönen samt CSN bidraget jag fick täckte mina utgifter för mat och boende (även fast det blev mycket snabbmakaroner, men det är ju så studentlivet ska vara..). Därtill tog jag fullt CSN-lån. Jag hade med andra ord kunnat leva ett rätt lyxigt studentliv. Men jag valde istället att föra över pengarna från lånet till ett ISK så fort dom landade på mitt bankkonto.

Du får nämligen tjäna 88 138 kr per kalenderår, dvs 176 276 kr per år eller 14 689 kr i månaden utan att ditt studiestöd riskerar att sänkas.

Låt säga nu att du gör enligt ovan och studerar tre år med fullt CSN bidrag och lån. Varje termin (halvår) räknas som 20 veckors studier. Totalt har du alltså studerat 120 veckor under 3 år. Då har du rätt till:CSN

 

 

 

 

Vips så har du 218 400 kr givet 0 % avkastning under tiden och 313 320 kr ifall du även sparar bidraget.

Ränta på studielån

Snitträntan på bolån hos storbankerna ligger kring 1,4 % för tillfället. Avanza erbjuder sina kunder lite bättre villkor men med krav på lägre belåningsgrad. Räntan på CSN-lån är 0,13 % under 2018. Du betalar ränta på studielånet, från den första utbetalningen av lånet till dess att det är färdigbetalt. Räntan fastställs av regeringen varje år. Rätt stor skillnad va?

Lägenhet redan fixad?

Så bra! Ta CSN-lån ändå och investera det! Vilken superstart i vägen till att bli ekonomiskt oberoende. Se dock till att vara långsiktig i ditt sparande, sprida dina risker och var medveten om att alla investeringar är förknippade med risker. 

Nästa avsnitt tänkte jag gå igenom hur man kan dra nytta av belåning på andra sätt och kan få en hävstång på sina investeringar.

Instagram: savemore.se
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Investera grönt – det kan vara ”lönt”!

Hur börjar jag spara?