Investera i Investmentbolag och få en rabatt

Investera i Investmentbolag och få en rabatt

by Filip Thunstedt

Ett Investmentbolag är ett bolag vars affärsidé är att äga aktier i andra aktiebolag. Inte allt för olikt en fond men med vissa skillnader. Några av skillnaderna och likheterna tänkte jag reda ut i detta inlägg. Man talar t.ex. ofta om att Investmentbolag handlas till en rabatt. Varför då och hur fungerar det? Mer om detta och lite till. 

För att citera Mats Qviberg som å ena sidan talar lite för sin egen sak då han är investmentbolaget Öresunds största ägare men å andra sidan har en väldigt bra poäng:

Att köpa aktier i ett investmentbolag tycker jag är smartare än att fondspara. Du köper aktien till rabatt, slipper förvaltningsavgiften och kan lita på att bolagets ledning har ett enda mål i sikte: att göra så bra aktieaffärer som möjligt. Affärer som kommer dig som aktieägare till del.”

Fonder

En fond har inte alltid samma incitament att skapa en överavkastning utan man kan tydligt se att många fonder som utger sig för att vara aktiva istället spelar säkert och lägger sig väldigt nära ett index. De har ju ändå sin förvaltningsavgift som oftast inte baseras på avkastning, därför kan det snarare handla om att inte underprestera ”för mycket” istället för att satsa på att skapa ett så stort värde som möjligt. Några av storbankernas fonder stämmer in rätt bra på beskrivningen ovan.

Vissa fonder, framförallt hedgefonder, har en inbyggd performance fee. Dvs, fondbolaget tar ut en avgift baserat på avkastningen som fonden genererat. Då ökar givetvis incitamentet i att ge spararna en god avkastning.

Investmentbolag

Som jag nämnde i början av detta inlägg är ett Investmentbolags affärsidé att äga aktier i andra bolag och på så sätt tjäna pengar. Främst för att köpa aktier billigt och sälja dom dyrt, precis som en fond. Men ett investmentbolags syfte kan även vara makt och kontroll. Att köpa in sig i bolag de anser har något intressant men samtidigt något som behöver ”städas upp”. Det skulle kunna vara att bolag X har en fantastisk produkt men en kass ledning. Investmentbolaget kan genom köp av aktier i bolag X få kontroll och vara med och påverka sådana beslut.

Substansrabatt

Vad menas egentligen med att ett investmentbolag handlas med en rabatt? Jo, ett investmentbolags värde borde ju rent logiskt vara summan av värdet på aktierna investmentbolaget äger. Men köper du aktier i ett investmentbolag så betalar du oftast mindre än ifall du hade köpt in dig i samma aktier var och en själv. Jag tycker legenden Mats Qviberg förklarar varför investmentbolag handlas till en rabatt väldigt bra i Boken om Q – lyssna här via Storytell

Vad är substansrabatt:

Jag vet att en del tycker att det där med rabatt på investmentbolagens aktiepriser är svårbegripligt. Men det är inte konstigare än att om tomten kommer med en säck julklappar och du vill köpa alltihop så får du hela säcken billigare än om du skulle köpa varje julklapp var för sig. Se investmentbolagens aktier som en påse med prylar där du kanske inte gillar allt, men det mesta. Rabatten är för det du inte tycker om men får på köpet”, Qviberg i boken om Q år 2015.

Svenska investmentbolag och substansrabatt 2018-10-18

Nedan är en bild över till vilken rabatt några av de stora svenska investmentbolagen för närvarande har (2018-10-18). Bilden är tagen från http://investmentbolag.net/investmentbolag-substansvarde/ där du dagligen kan följa utveckling över substansrabatterna och mycket mer.

Substansrabatt

Om du har svårt att välja – välj Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Om du saknar kunskap, tid, energi eller kanske en kombination för att sätta dig in i de olika investmentbolagen och vilka du tycker är köpvärda så rekommenderar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Fonden har en låg avgift på enbart 0,2 % ger dig en bred portfölj av olika svenska investmentbolag.

Instagram: savemore.se
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Belåna sin portfölj

Tänk smart – här ger jag alla möjligheten att köpa första bostaden direkt efter examen