Finansbubbla 2018?

Finansbubbla 2018?

by Filip Thunstedt

Är en ny finansbubbla på gång att spricka på flera håll och kanter samtidigt? Känslan när man läser dagstidningar så som Dagens Industri eller SvD är att det börjat skaka i fastighetssektorn, på aktiemarknaden och även i kryptovärlden. Kommer vi råka ut för en ny finansbubbla? Vilken bubbla brister först och hur stor blir omfattningen? Eller är det bara tidningarna som sprider FUD för att dessa artiklar säljer bättre?

Vad är egentligen en finansbubbla? Om du googlar hittar du snabbt förklaringar likt ” En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.”

Då är frågan: Är marknaden övervärderad?

Närmar sig marknaden en finansbubbla?

Ur en artikel från SvD med rubriken Finansbubblor följer välkända mönster, skriven av Tomas Linnala 2010 hittar jag följande citat: ”Det giriga flockbeteendet som föder självbedrägeriet ser likadant ut idag som för flera sekel sedan. Skeptiker avfärdas som illasinnade och/eller avundsjuka idioter. Minns bara hur det var när it-hysterin ifrågasattes eller svenska fastighetskungars europeiska erövringståg.”

Det jag fastnar för är ordet ”flockbeteende” och efterföljande ”skeptiker avfärdas som avundsjuka idioter”. Går tydlig att känna igen i både aktie- och kryptovärlden på senare tid eller vad tycker du? Ofta när jag lyssnar eller läser media känns det som att många experter blundar för många orosmoment. Att allt ser fantastiskt bra ut och absolut. Vi befinner oss fortfarande i en högkonjunktur med låg arbetslöshet och god tillväxt men den kommer inte vara för evigt. Marknaden går i cykler…

Makroekonomi är ofta logiskt. Låg arbetslöshet leder till högre efterfrågan på varor och tjänster. En långvarig högkonjunktur leder i sin tur till ökade investeringar. När det bildas en ”övertro” på hur stor efterfrågan som råder riskerar det i att leda till en finansbubbla. Ett exempel på övertro i efterfrågan är H&M och deras varulager ökade med 7% jämfört med samma period föregående år. Givetvis beror det på fler faktorer i H&Ms fall…..

Läs här: https://www.di.se/nyheter/hms-varulager-okar/

Orosmoment

Trots låg arbetslöshet och god tillväxt etc känner jag en viss oro när man går in och kollar på välkända bolags värderingar. T.ex. har tech-jättarna i USA och flera stora e-handelsbutiker anmärkningsvärt höga P/E och PEG-tal.

Vad är P/E-tal?

Vad är PEG-tal?

Och vad händer när räntan stiger?

Vad händer när riskfria räntan stiger?

En faktor till en god avkastning och höga P/E och PEG-tal på aktier senaste åren är brist på andra alternativ. Eftersom vi haft en obefintligt låg ränta, t.om. minusränta, har det inte funnits riskfria alternativ för att få en avkastning. Du har mer eller mindre tvingats in på aktiemarknaden för att kunna få en avkastning. Men vad händer när räntan stiger? Då kommer successivt pengar flyttas från aktiemarknaden till t.ex. råvaru- eller räntemarknaden. När det blir ett ökat säljtryck på aktiemarknaden går priset ned. Just nu känns det som att investerare försöker pressa ut det sista av börsen innan det vänder.

Kan kryptovalutor bli ett alternativ till guld och råvaror vid nästa ”björn-trend”? Lyssna på avsnitt 14 av kryptopodden för att höra våra tankar kring det. 

Vad gör man om man tror på en nedåtgående marknad?

Som jag nämnde tidigare flyttar många investerare sina pengar från aktier till t.ex. räntor och råvaror (guld) eller lägger sig likvid. Du kan även ”shorta” börsen eller enskilda bolag. Det innebär att du tjänar pengar när börsen eller bolaget går ner. Avanza och Nordnet erbjuder bear-certifikat med eller utan hävstång.

Här är produkten jag vanligen använder hos Avanza: XACT BEAR

Eller XACT BEAR 2 med hävstång

 

Instagram: filipgeorgethunstedt
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Spännande Afrikafonder – Kortfattad analys

Alternativa investeringar när börsen svajar!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *