Belåna sin portfölj

Belåna sin portfölj

by Filip Thunstedt

Alla vet att man kan ta ett lån med en fastighet som säkerhet, dvs ett bolån. På senare år har många blivit förmögna på grund av lönsamma fastighetsaffärer. Det beror på att du med en liten kontantinsats tillsammans med själva lånet får en enorm hävstång. Samma sak kan man uppnå genom att belåna sin portfölj!

Ett värdepapperslån är ett lån med värdepapper som säkerhet. Om du inte kan betala tillbaka lånet har långivaren (banken) rätt att sälja värdepappret för att få tillbaka sina utlånade pengar. Jag vill understryka att värdepapperslån inte är att rekommendera för alla. Det är förknippat med en hög risk men utnyttjas det på rätt sätt kan det ge en extra boost.

Varför belåna sin portfölj

Syftet med värdepapperslån är att uppnå en hävstång på sin investering. Enkelt förklarat, tror du att du kan uppnå en högre avkastning än räntan på lånet så är det fördelaktigt.

Jag tycker Jan Bolmeson i sin blogg Rika Tillsammans sammanfattar ovan ganska bra i ett enkelt räkneexempel:

”Vi har ett par som köper en villa för 2 000 000 kr och lägger in hela summan kontant. Det är ovanligt, men säg att det sker, då har vi:

 • Insats: 2 000 000 kr (egna pengar)
 • Inteckning: 0 kr (bankens pengar)
 • Köpeskilling/Värde på huset: 2 000 000 kr

Sedan ökar värdet på huset med 10 %, från 2 000 000 kr till 2 200 000 kr. Avkastningen har då varit:

 • Avkastning = värdeökning / insatsen = 200 000 / 2 000 000 = 0,1 = 10 %

Avkastningen är 10 %, precis som vi gjorde i antagandet. Låt oss då istället ta att man gör, som brukligt är och lånar till huset:

 • Insats: 300 000 kr (egna pengar)
 • Inteckning: 1 700 000 kr (bankens pengar)
 • Köpeskilling/Värde på huset: 2 000 000 kr

Sedan sker samma sak och värdet på huset ökar med 10 % på samma sätt, från 2 000 000 kr till 2 200 000 kr. Det ger följande avkastningsuträkning för familjen:

 • Avkastning = värdeökning / insatsen = 200 000 / 300 000 = 2 / 3 = 66 %

Inlägget i sin helhet hittar du här

Att belåna sin portfölj följer samma princip

Faktum är att belåning av en aktieportfölj följer exakt samma princip. Att låna för att köpa aktier eller fonder är givetvis förknippat med en risk likväl som en fastighet som också kan öka eller minska i värde. Det är svårt att tro eftersom fastighetsmarknaden blomstrat de senaste årtiondena.

Visste du t.ex. att AP7 Aktiefonden, icke-vals alternativet inom PPM och den näst mest sökta fonden på morningstar använder belåning för att uppnå en hävstång?

Fördelar med belåning

Som jag varit inne på och som även exemplet ovan visar kan du alltså skapa en hävstång och skapa en högre avkastning genom belåning. Enkelt förklarat: Låt säga att du lånar 10 000 kr till 1 % ränta. Sedan investerar du pengarna till 3 % avkastning. Då har du tjänat 2 %. Det är mer eller mindre så bankerna jobbar och skapar sina miljardvinster.

Vid en uppåtgående aktiemarknad och om du är väldigt långsiktig i dina investeringar kan det ge dig ett försprång. Men du behöver som alltid välja dina placeringar med omsorg för risken är stor.

Risker med belåning

Alla investeringar är förknippade med risk. Vid belåning ökar du risken och därför gäller det att ta medvetna och kloka beslut. Vid hög procentuell belåning kan din insats gå upp i rök snabbt och du kan även förlora mer än vad du har investerat. Återigen ett fastighetsexempel nedan då jag tycker det blir väldigt tydligt och följer samma princip:

En man köper en lägenhet för 2 500 000 kr och betalar 15 % av bostaden kontant. Resten finansieras med att bolån från banken:

 • Insats: 375 000 kr (egna pengar)
 • Bolån: 2 125 000 kr (bankens pengar)
 • Värde på lägenheten: 2 500 000 kr

Sedan sjunker värdet på lägenheten med 10 % (vilket Stockholms bostadsmarknad gjorde alldeles nyligen men som nu återhämtat sig en aning). Då får vi följande vid en eventuell försäljning:

 • Insats: 125 000 kr (egna pengar)
 • Bolån: 2 125 000 kr (bankens pengar)
 • Värde på lägenheten: 2 250 000 kr

Förlust= 250 000 kr
Förlust i %= 66 %

Hade lägenheten finansierats med enbart egna pengar hade förlusten blivit 10 %. Att belåna mer än värdet på din aktieportfölj är ovanligt och inget jag heller vill rekommendera.

Hur gör man för att belåna sin portfölj

Bäst och billigast i min vetskap är Avanzas ”superlån”.

Där kan du låna 50 000 kr till 0% effektiv ränta för att köpa nya värdepapper för. Vill du låna mer än så kan du göra det från 0,99% effektiv ränta på hela beloppet. Allt detta givet vissa förutsättningar. Det krävs nämligen att du investerar i vissa utvalda värdepapper för att få ta del av ”superlånet”. Jag använder detta och har gjort det även innan dessa nya fantastiska villkor infördes. Vill du läsa mer om Avanzas superlån kan du klicka på länken nedan:

Superlånet – Låna pengar till 0% ränta

Nordnet har ett motsvarande lån men sträcker sig till 0,99 % effektiv ränta som lägst. Läs mer genom länken nedan:

https://www.nordnet.se/tjanster/placeringar/vardepappersbelaning.html

Nästa inlägg

Nästa avsnitt tänkte jag skriva om investmentbolag – som en fond utan förvaltningsavgift? – med en rabatt!

Instagram: savemore.se
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Tänk smart – här ger jag alla möjligheten att köpa första bostaden direkt efter examen

Investera grönt – det kan vara ”lönt”!