Skatt på kryptovalutor

Skatt på kryptovalutor

by Filip Thunstedt

Hur beskattas egentligen kryptovalutor? Vad är skattesatsen? Hur deklarerar man? I det här inlägget reder vi ut vanliga frågor kring skatt på kryptovalutor och avslutar med tre enkla exempel.

Dags att deklarera dina kryptovinster?

Jag får ibland frågan om ifall en vinst vid försäljning av Bitcoin eller andra kryptovalutor ska deklareras. Svaret är kort och koncist: Ja!

Men hur gör man och vad är skattesatsen? Först måste vi klassificera vad en kryptovaluta i skatterättslig mening egentligen är.

Vad klassas en kryptovaluta som?

Även fast kryptovalutor mer och mer börjar användas för att köpa saker (du kan nu köpa fastigheter och bilar med Bitcoin) så klassar inte skatteverket kryptovalutor som en valuta.

Skatteverket klassar kryptovalutor som en tillgång. På deras hemsida skriver de att en kryptovaluta är en datafil som har ett värde och kan överföras till en annan person. En avyttring av en kryptovaluta ska därför kapitalvinstbeskattas.

Kapitalvinstbeskattning

Då är nästa fråga- Vad innebär kapitalvinstbeskattning och vad är skattesattsen?

För dig som handlat med aktier eller fonder på ett tradionellt sätt i en aktie- eller fonddepå är detta inga konstigheter. Men många yngre förmågor kanske enbart har använt sig av ett ISK eller en kapitalförsäkring för sitt sparande.

Kapitalvinstbeskattning innebär att du får betala 30% skatt på vinsten vid en försäljning av ett värdepapper. Vinsten är skillnaden mellan anskaffningsvärdet och värdet vid försäljningen. Då kanske du tror att ifall du istället handlar varor eller tjänster med en kryptovaluta så kommer du ifrån skatten? Men tyvärr inte. Betalning med kryptovalutor för en tjänst (t.ex. en taxiresa) eller en vara (ett par skor) medför en separat kapitalvinstberäkning vilket jag visar i exempel 3 längre ned. 

Förluster och courtage får kvittas mot vinsten.

Vad räknas som avyttring?

Som sagt är det vanligen en försäljning eller ett byte som räknas som en avyttring. Att köpa varor räknas skatterättsligt in som ett byte och ska därför vinstbeskattas.

Avyttring av kryptovalutor deklareras på K4- blanketten- avsnitt D. Det är samma blankett som används när försäljning av t.ex. aktier, fonder och andra värdepapper ska deklareras. Blanketten finns att ladda ned på skatteverkets hemsida.

Exempel – Skatt

Hur beräknas skatten ifall du köpt en Kryptovaluta i flera omgångar vid olika tidpunkter?

Då ska genomsnittsmetoden användas. Du beräknar enkelt förklarat fram ett genomsnittligt anskaffningsvärde. Här kommer tre väldigt enkla exempel på olika scenarion där det sista scenariot förklarar hur beskattningen beräknas ifall du köper en vara eller tjänst med kryptovalutor:

Exempel 1

Det enklaste scenariot. Anders köpte 1 Bitcoin för 10 000 kr. Några månader senare hade Bitcoin stigit i värde och var nu värd 50 000 kr. Kapitalvinsten blir då 50 000 kr- 10 000 kr= 40 000 kr. Anders får betala 30% skatt på 40 000 kr vilket blir 12 000 kr.

Exempel 2

Återigen har Anders vid första tillfället köpt 1 Bitcoin för 10 000 kr. några månader senare köper Anders 1 bitcoin till för 30 000 kr. Sammanlagt har han köpt 2 Bitcoin för 40 000 kr och har ett genomsnittligt omkostnadsbelopp på 20 000 kr per Bitcoin (Dvs 40 000 kr/2). Några månader senare säljer Anders sina 2 Bitcoin för 100 000 kr. Kapitalvinsten räknas då fram enligt följande enligt genomsnittsmetoden:

100 000 kr- (20 000*2) = 60 000 kr i kapitalvinst

Sen är det alltså 30% skatt på vinsten vilket blir 18 000 kr i skatt.

Exempel 3

Anders köper 1 Bitcoin för 10 000 kr. Hans Bitcoin stiger sedan till 15 000 kr i värde när Anders bestämmer sig för att köpa en ny dator. Datorn kostar exakt 15 000 kr så Anders väljer att använda sin Bitcoin som betalmedel.

När det är dags att deklarera kommer Anders behöva ta upp vinsten på Bitcoin till beskattning.

Kapitalvinsten är 15 000 kr- 10 000 kr=5000 kr. 30% i skatt innebär att Anders får betala 1500 kr i skatt. Datorn kostade alltså verkligheten 16500 kr för Anders.

Slutord: Frågat skatteverket

Jag har även varit i kontakt med två vänner som jobbar på skatteverket för att höra mig för lite kring hur snacket går. Just nu är det väldigt få som har kompetens och svar på alla frågor om beskattning av kryptovalutor. Överlag brister skatteverket i kunskap. Deras värdepappersavdelning är dit du bör vända dig. Sedan hoppas på att personen som svarar har kunskap då långt ifrån alla har det för tillfället.

Det jag själv funderat lite på och som kan va svårt att kolla upp i efterhand är anskaffningsvärdet som du behöver vid deklaration. Dels för att kryptovalutor ofta handlas med euro/dollar eller med andra kryptovalutor. Men det du använder som anskaffningsvärde är det du betalade för valutan i svenska kronor. Skatteverket säger att ifall det diffar någon krona spelar det ingen roll men att du ska givetvis försöka ange ett så korrekt anskaffningsvärde som möjligt.

Angående courtage, det vill säga den avgift du får betala för att köpa en kryptovaluta får dras av mot vinsten när du deklarerar. Jag frågade skatteverket hur man ska bevisa hur mycket man betalat i courtage och ifall det krävs något underlag. Men något underlag behövs i vanliga fall inte, det är enbart om en granskare begär det vilket sällan förekommer. Så du anger helt enkelt själv hur mycket i courtage du betalat.

Hoppas detta hjälper dig att följa skatteverkets riktlinjer. Intressant att att reflektera kring vad som händer när länder inte längre kan tvinga in skatt utan att det är upp till var och en och redovisa. Ifall du vill lära dig mer om skatt och kryptovalutor kan du lyssna på kryptopodden avsnitt 4- skattespecial. Podden finns där poddar finns men även på kryptopodden.com.

Ha de gott!

Instagram: filipgeorgethunstedt
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Kryptovalutor, fluga eller framtid?

Bitcoin över 10 000 dollar

Munken som sålde sin Ferrari – en bok som förändrar liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *