Kryptovalutor, fluga eller framtid?

Kryptovalutor, fluga eller framtid?

by Filip Thunstedt

När man pratar om att investera sina pengar för att få dem att växa är det vanligen aktier eller räntor man pratar om. Indirekt genom att köpa andelar i en fond eller direkta investeringar i aktiebolag/räntepapper. Det finns även alternativa investeringar i t.ex. råvaror och på senare tid i kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum.

Det sistnämnda är något som under de senaste åren börjat bli alltmer populärt. Frågor börjar dyka upp från befintliga kunder om hur kryptovalutor fungerar och ifall det är en bra investering. Är det något för framtiden eller är det enbart en stor uppblåst bubbla som är på väg att spricka? I detta inlägg ska vi undersöka saken, lära oss mer om kryptovalutor, vad det egentligen är och hur man kan investera i dem.

Eftersom jag själv är nybörjare i ämnet tar vi hjälp av en gäst och krypto-expert, Felix Forsgren som är en utav grundarna av Volatility Media som bland annat driver coinworld.io en jämförelse och utbildningssida som riktar sig mot investerare intresserade av kryptovalutor.

Felix Forsgren, 5 snabba frågor:

 1. r var första gången du kom i kontakt med denna typ av investering?
  Det var under 2012 som jag stötte på Bitcoin för första gången, då var det fortfarande ganska litet.
 2. Vart kommer ditt intresse för kryptovalutor ifrån?
  Jag har haft ett intresse för finansvärlden och placeringar så länge jag kan minnas. Jag har även haft förmånen att arbeta som investeringsrådgivare och fått hjälpa folk att förvalta sina pengar. När jag då kom i kontakt med en teknik som har potential att förändra hela finansvärlden och hur vi hanterar pengar så kändes det naturligt att dyka djupare i det.
 3. Du driver ett företag utbildar nya användare om kryptovalutor och hjälper dom att göra sin första investering, hur känner du att intresset för krypto förändrats under åren, ser du någon trend?
  Intresset är absolut växande. Bitcoin lyckades flyga under radarn ganska länge det var först någon gång i början av 2013 som det började pratas mer om det och tekniken bakom bitcoin. Sedan dess kan man tydligt se att intresset ökat exponentiellt. Kollar man på googles sökstatistik kan man se att intresset är som störst nu under 2017. Kryptovalutor börjar dessutom dyka upp oftare i traditionella medier, publicister som Bloomberg och Investopedia publicerar dagligen artiklar om kryptovalutor.
 4. Stockholmsbörsen svajar och står kring +/- 0 hittills i år (2017-08-29), vad slutar börsen på i år?
  Det är ju omöjligt att veta hur börsen kommer gå men jag misstänker att vi kommer se en del kapital flyttas från börsen om oroligheterna runt Nordkorea eskalerar ytterligare. Vilket skulle kunna leda till att börsen slutar på negativt i år. Samtidigt gör det låga ränteläget att det finns få traditionella alternativ att investera i, vi får se vad som händer helt enkelt!
 5. Aktier eller krypto, vad ger bäst avkastning framöver?
  Personligen är jag positionerad mot krypto. Anledningen till det är att jag tror investerare kommer söka efter alternativa placeringar om oroligheterna i omvärlden inte avtar. Historiskt har guld varit en populär investering i oroliga tider för att det är ett bra sätt att förvara värde. Nu finns det ett nytt alternativ i kryptovalutor och jag tror vi kommer se kapital flyttas in i det. Samtidigt skulle jag säga att kryptovalutor fortfarande är en ganska liten marknad totalt värderad till ca 164 miljarder dollar, det kan jämföras med exempelvis Amazon som är värderat till ca 458 miljarder dollar. Sen ska man självklart inte glömma att kryptovalutor är väldigt volatila, därför är det viktigt att vara diversifierad.

Köp bitcoin via Avanza genom att klicka på Felix eller här

Kort fakta om kryptovalutor

Kryptovalutor är en app byggd på en teknik som kallas för “The Blockchain” eller blockkedjan på svenska. Det som är revolutionerade med denna teknik är att den gör det möjligt för privatpersoner och företag att flytta värde mellan varandra helt säkert utan att lita på varandra.

Traditionellt har det alltid krävts en tredje part som sköter transaktioner som båda parterna litar på, oftast en bank. För detta tar dessa institutioner ut avgifter och/eller håller pengarna i några dagar, något som visat sig vara väldigt lukrativt. Med kryptovalutor behövs inte längre tredje parter och överföringar är istället billiga (oavsett summa som flyttas), snabba och smidiga.

För att ansluta dig till blockkedjan och göra en överföring krävs ingen legitimation, ingen kreditvärdighet och ingen kontakt med företag eller myndigheter. Det enda som krävs är den tekniska kapaciteten att ansluta dig till internet.

Vill du lära dig mer om kryptovalutor finns en nybörjarguide här.

 

Även DI har uppmärksammat kryptovalutornas framfart! Läs här
Vill du prenumerera på DI? Klicka på bilden så får du just nu 1 månad för bara 29 kr.

 

Vi frågar Felix om kryptovalutor

Hur länge har man kunnat investera i kryptovalutor?

-Den första Bitcoin transaktionen gjordes den 12e januari 2009. Sedan dess har bitcoin cirkulerat på internet.

Vad heter den ”kändaste/största” kryptovalutan?

-Bitcoin är störst, och på senare tid har även Ethereum fått mycket uppmärksamhet. En hel lista på samtliga kryptovalutor går att hitta här: coinmarketcap.com 

Vad används kryptovalutor till? (spekulation eller finns nåt syfte/riktigt värde?)

-Kryptovalutor handlas idag på börser över hela planeten 365 dagar om året 24 timmar om dygnet. Idag är det en stor del spekulation men valutorna används även för att köpa saker på nätet och för att förflytta värde mellan personer på nätet. Exempelvis kan allt du hittar på Amazon köpas för kryptovalutor via purse.io.

Vad beror den senaste tidens positiva utveckling på?

-Den positiva utvecklingen den senaste tiden har till största del berott på att efterfrågan på kryptovalutor har ökat och framförallt i asien.

Vilka tecken tyder på att krypto är här för att stanna?

-Det som var revolutionerande med internet när det kom var att tekniken tillät fri spridning av information. Det spelade ingen roll vem du var, hur du såg ut eller var du kom ifrån. Hade du den tekniska kapaciteten att ansluta dig till internet så kan du ta del av och sprida information.

Det som är revolutionerande med kryptovalutor och blockkedjan är att tekniken tillåter ett fritt flöde av värde/kapital. Återigen spelar det ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Har du tillgång till internet så har du nu möjlighet att göra transaktioner med vem som helst på planeten.

För många utav oss i Sverige kanske inte detta låter så märkvärdigt. Det är för att vi har tillgång till bra banktjänster. Exempelvis om du och jag skulle vilja handla på Tokyobörsen kan vi sätta upp ett konto idag och om 1-3 dagar kan vi börja handla. Denna innovation är däremot väldigt revolutionerande för dom 2 miljarder vuxna på planeten som inte har tillgång till någon banktjänst alls.

Vad tyder på motsatsen? (vilka risker finns)

-Det som tyder på motsatsen är att vissa applikationer på denna teknik inte är gjorda för att skala än. Bitcoin kan tex hantera ca 3st transaktioner per sekund medan Visa kan hantera 1 667st. Det debatteras därför flitigt just nu i kryptovärlden hur man ska hantera dessa utmaningar.

Vad är viktigt att tänka på innan man investerar i krypto?

-Som med alla investeringar ska man förstå vad man investerar i. Man ska även vara medveten om vilka risker som finns med placeringen framförallt när man investerar i kryptovalutor då de har en tendens att vara extremt volatila. Investera endast pengar du är bekväm med att förlora så kommer du kunna sova gott.

Kostar det något att köpa krypto?

-Det beror på var man köper sina kryptovalutor, vi på coinworld.io har jämfört dom vanligaste ställena man kan handla på, där vi jämför avgifter, säkerhet osv.

Kan man köpa krypto via banker/fondbolag eller vart/hur investerar man i krypto?

-Man kan köpa kryptovalutor via certifikat. Jag skulle dock rekommendera att köpa den riktiga produkten om man bestämmer sig för att investera av 2 anledningar:

 1. Köper man certifikat betyder det att det har en central utgivare. Utgivare kan gå i konkurs vilket innebär att dina certifikat blir värdelösa. Detta hände bland annat under finanskrisen 2008 när Lehman Brothers gick i konkurs.
 2. Kryptovalutor är fortfarande i ett tidigt stadie och nätverket är inte alltid överens om vad som är rätt väg att gå för att ta valutan framåt. Det kan leda till “splits” i valutan. Enkelt förklarat är en split när en valuta delar sig i två. Detta har hänt både Bitcoin och Ethereum. Äger du 1 enhet av en kryptovaluta vid en split får du 1 enhet i båda delarna av splitten. Äger du då istället ett certifikat går du miste om din andel i splitten.Vill man investera i kryptovalutor gör man det enklast via en crypto exchange på nätet där man handlar för USD eller Euro.

Exklusivt:Få 10% rabatt på sjukt fräscha slipsar hos tieroom genom att ange ”savemore17” i kassan!

Korrelerar kryptovalutor med börsen?

-Nej. Det är en utav anledningarna att investerare använder krypto som hedge.

Vad är de vanligaste frågorna dina användare har gällande krypto?

-De vanligaste frågorna brukar vara hur man kommer igång och sätter upp en wallet. Samt hur man ska förvara sina kryptovalutor säkert. Där kan jag tipsa om att läsa på om en ”paper wallet” eller ”hardware wallet” om du är osäker på hur du förvarar dina digitala tillgångar säkert.

Lärorikt!

Jag känner att jag blivit lite klokare när det gäller kryptovalutor, hoppas ni känner detsamma! Det är ett nytt och spännande ämne för många och det ska bli väldigt intressant att se vart det hela tar vägen! Är vi med om något såpass revolutionerande som när Internet kom till världen? Eller är det bara en fluga?

Är det några egna funderingar ni har kring krypto? Tveka inte att kommentera era frågor eller kontakta mig på sociala medier.

Instagram: filipgeorgethunstedt

Facebook: Savemore.se

Linkedin: Filip Thunstedt

Läs även:

WeAreQiiwi Interactive AB- intressant chansning för den våghalsige

Hur hittar man köpvärda aktier?

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *