Alternativa investeringar när börsen svajar!

Alternativa investeringar när börsen svajar!

by Filip Thunstedt

De flesta känner till att man kan köpa aktier, fonder och nuförtiden Bitcoin för att försöka få en tillväxt på sina pengar istället för att låta dem ligga och damma på ett bankkonto utan ränta. Men finns det andra sätt att få tillväxt på sina pengar? S.k. alternativa investeringar. Vi kikar!

Olika alternativa investeringar

Alternativa investeringar är en samlingsbenämning på finansiella investeringar som skiljer sig från traditionella investeringar, som framför allt utgörs av aktier, obligationer och fastigheter. Nedan listar jag några exempel.

Hedgefonder

Det engelska ordet Hedge (skydd på svenska) kanske ger en föraning om vad en hedgefond är. En hedgefond kan användas för att skydda sin aktieportfölj då fondens mål är att ge en positiv avkastning oavsett hur börsen går. Till skillnad mot t.ex. en aktiefond eller räntefond har en hedgefond friare mandat att investera i annat än aktier och räntor, dessutom kan en hedgefond ta korta positioner (tjäna pengar när en aktie sjunker i värde).

Hedgefonder finns där du köper fonder. Avanza och Nordnet har ett stort utbud.

Råvaror

Du kan investera i råvaror så som silver, guld, skog och olja m.m. Givetvis kan du köpa guldklimpar eller smälta ner guldsmycken. Det tar dock plats, du måste förvara råvaran på ett säkert ställe etc. Därför kan man istället köpa finansiella produkter som följer priset på en råvara. Klicka HÄR för att se Avanza:s utbud av certifikat mot råvaror.

Investera i levande getter via en app

Ari.farm heter bolaget som har utvecklat en app för att kunna investera i levande getter i Somalia. Hur tjänar man då pengar på detta tänker du? Citerar ett stycke från en artikel i DI-digital:

För att förstå affärsmodellen krävs en kort grundkurs i getekonomi. En ny get kostar runt 120 dollar i Mogadishu, Ari.farm säljer getterna för 150 dollar i appen (200 dollar för en gravid get). Geten kan få 2-3 killingar en gång per år och lever i snitt i 15 år. Det innebär att en person som investerar i en get efter 5 år kan äga en helt egen getflock.”

Sedan kan du alltså sälja vidare killingarna via appen och på så sätt göra en vinst.

Alternativa investeringar

Läs artikeln på DI HÄR

Valutor

Valuta handel går ut på att köpa en viss valuta med förhoppning att sälja den dyrare och på så sätt göra en vinst. Valutor handlas alltid i par, dvs SEK/Dollar eller EUR/Dollar etc.

För att investera i valutor kan du givetvis gå och växla pengar på t.ex. Forex eller liknande men det finns betydligt mer effektiva sätt då valutaaffärer ofta är väldigt kortsiktiga.

Alternativa investeringar

Två plattformar som många nybörjare använder för handel med t.ex. valuta är IG och CMC Markets.

Kryptovalutor utöver Bitcoin

Det finns mängder med kryptovalutor du kan investera i. Den kanske kändaste kryptovalutan efter Bitcoin kallas Ethereum och kan även den handlas via ett certifikat hos Avanza. Några andra kryptovalutor är Ripple, Litecoin, Peercoin och Dash.

Jag kommer i ett senare inlägg lista flera uppmärksammade kryptovalutor utöver Bitcoin samt lyfta upp deras för- och nackdelar.

Investera i träd

Det finns flera koncept där du kan månadsspara i träd. Det kanske mest kända är Better Globe

Träden används som ved och som exportvara till t.ex. Indien och Kina där efterfrågan ökar fort vilket gynnar den inhemska befolkningen. Better Globe syftar alltså till att bygga upp och utveckla lokala lönsamma verksamheter i Afrika.

Alternativa investeringar

En introduktion till Better Globe finner du HÄR

Derivat

Derivat är ett samlingsnamn för en viss typ av värdepapper- vanligen optioner, terminer, futurer, warranter och swappar. Ett derivat instrument är kopplat till en underliggande produkt, vanligen en aktie eller obligation. Derivat används både för att ta risk (försöka få en avkastning) och skydda sig mot en risk. Det räknas som komplicerade produkter och bör ej användas om du inte har full koll på hur det fungerar.

Derivat kan t.ex. handlas via storbanker, Avanza eller Nordnet. För den intresserade kan du läsa mer HÄR

Solpaneler

Solceller omvandlar ljus direkt till elenergi. Solceller började i viss mån användas redan på 1950-talet. I Sverige är det vanligaste användningsområdet att sätta solceller på villatak eller kontorstak. På så sätt producerar man sin egen el och behöver inte köpa lika mycket från elnätet.

Du kan investera i Solpaneler. Ett sätt är via Trine, där du lånar ut pengar som används för implementering av solpaneler i utsatta områden i Afrika med brist på elektricitet.

Konst

Experter har tidigare hävdat att konst är en minst lika bra investering som aktier men en masteruppsats från Handelshögskolan slog tidigare i år hål på den myten. Det var under 80-talet som konsthandeln slog i taket och kreditbolag utformade till och med särskilda lån avsedda för handel med konst. Givetvis kan enskilda verk slå i höjden och göra en investerare förmögen, men man får räkna med att vänta i 20-30 år innan du fått någon avkastning.

Flest målningar säljs via Bukowskis eller Stockholms Auktionsverk.

Har du handlat med alternativa investeringar?

Hör isåfall gärna av dig och berätta vad det är du investerat i och hur det gick med chansen att få vara med i ett kommande inlägg och berätta om dina erfarenheter!

Instagram: filipgeorgethunstedt
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Vad är en fond?

Bitcoin över 10 000 dollar

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *