Munken som sålde sin Ferrari – en bok som förändrar liv

Munken som sålde sin Ferrari – en bok som förändrar liv

by Filip Thunstedt

Det finns många tips och trix hur man kortsiktigt kan höja sin motivation och öka sin prestation. Det är svårare att behålla samma driv och hunger dag ut och dag in. Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker. Minst en bok i månaden i kombination med podcasts. De flesta böckerna handlar om psykologi, hur man kan maximera sin prestation och hur man kan utvecklas både karriärmässigt och på ett personlighetsplan. I detta inlägg får du mina favoritcitat och en kort sammanfattning från boken Munken som sålde sin Ferrari som bokstavligen förändrat mitt liv.

Munken som sålde sin Ferrari

En bok lär dig aldrig någonting utan påminner dig bara om det du redan vet.

Hur hänger då detta ihop med sparande som denna blogg handlar om? Såhär tänker jag: För att spara pengar måste du först tjäna pengar. För att tjäna pengar måste du skapa nåt sorts värde. För att skapa nåt sorts värde måste du prestera. För att prestera måste du ha en viss motivation eller ännu bättre en passion för något. För att öka din motivation, energi och prestation vill jag rekommendera en bok som förändrade mitt liv. Boken heter Munken som sålde sin Ferrari. Bokens titel gjorde mig först ytterst tveksam till att ägna drygt 6,5 timmar till att lyssna på den. Inledningen av boken stärkte mitt tvivel.

Munken som sålde sin Ferrari handlar om den framgångsrike stjärnadvokaten Julian som uppnådde allt de flesta kunde drömma om. Stjärnstatus, sjusiffrig inkomst, ett imponerande palats, privat jetplan, sommarställe på en tropisk ö och en lysande röd Ferrari. Vem vill inte ha allt detta? Men det visade sig att saker inte var så idylliska som det framstod på ytan. Julian hade länge arbetat sig sönder och samman. Han klagade ständigt på hur ”trött han var på att vara trött” och skrattade aldrig. Han hade förlorat meningen med livet. En dyster dag i rättssalen drabbades han av en hjärtattack som förändrade allt.

Vi kan dra lärdom av berättelsen och förändra saker i tid

Den tragiska händelsen i rättssalen visade sig bli ett nödvändigt ont och händelsen blev början på ett nytt och rikare liv. Julian slutade som advokat och åkte till Indien för att finna ”svar”. Efter några år bortrest från sitt tidigare hektiska liv återvände en tidigare utmärglad man med blödande magsår nu som en till utseendet 15 år yngre man som utstrålade en djup inre frid.

Jag skulle kunna fortsätta återspegla och sammanfatta i stort sätt hela boken. Men det skulle dels ta väldigt lång tid och dels förstöra en del av läsglädjen för dig. Jag avslutar istället detta inlägg med några av mina favoritcitat från denna och andra liknande böcker jag läst år 2017. Kommenterar även vad citatet innebär för mig själv.

Om du hela tiden har ett öga på målet blir det bara ett öga kvar som kan vägleda dig under resan”. Utforma, definiera och skriv ner tydligt uppsatta mål. När målen väl är satta behöver du ha en strategi och det är där det riktiga arbetet kommer in. Då krävs 100% fokus.

”Antingen kontrollerar du tankarna, eller så kontrollerar tankarna dig”. Det ända vi alltid kan styra och kontrollera till 100% är våra tankar. Egentligen så finns det inget negativt eller positivt utan du själv, med hjälp av din otroliga hjärna, bestämmer hur utfallet blir. När det t.ex. regnar ute kan du välja att se det som ”Åh nej nu blir jag blöt och min frisyr blir ful” eller ”Vad skönt med friskt regn, luften blir så ren och fräsch” eller liknande. Om du intalar dig tillräckligt många gånger att det är positivt vänjer sig hjärnan med det och det blir din verklighet.

”Så en tanke och du skördar en handling. Så en handling och du skördar en vana. Så en vana och du skördar en karaktär. Så en karaktär och du skördar ditt öde”. Jag känner att jag har utvecklats något enormt detta år genom att följa detta citat. Så fort jag råkar tänka negativt eller säga något negativt till en vän eller kollega får jag en automatisk varningsklocka som påminner mig om att ändra mitt tankesätt. Allting börjar med en tanke vilket i slutändan leder till ditt öde och möjligheten att uppfylla alla dina drömmar. Positiva tankar leder till en positiv framtid.

”When to partners always agree, one of them is not necessary”. Om du ska starta ett projekt, ett företag eller har en idé, teama-ihop dig med någon som kompletterar dig och inte någon som är din spegelbild.

”If listening to the mass would make you rich, then the mass would have been rich”. Ett citat som påminner mig att hela tiden gå min egen väg. Folk kommer hela tiden trycka ner dig, säga att saker är omöjligt och skratta åt dina idéer, speciellt när du inte gör eller beter dig precis som alla andra. Det är något jag märkt av otroligt mycket sen jag började med mina sidoprojekt (blogg/podd och liknande). Jag tror det beror på att många själv är rädda för att göra det dom egentligen brinner för. Försöker man inte har man ju redan misslyckats på förhand? Stora ambitioner sticker i folks ögon.

”A great man shows his greatness by the way he treats little men”. En riktig vinnare, kung och förebild för mig är den som behandlar folk oavsett jobbtitel, härkomst eller status med samma respekt. 

”En grundläggande naturlag är att förlust genererar vinst så var aldrig rädd att misslyckas. Varje pil som sitter mitt i prick föregås av 100 missar. Misslyckandet är din vän. Universum belönar den som är modig.” Detta citat behöver nog inte förtydligas ytterligare.  

”If you don’t build your dream someone will hire you to help build theirs”. Var inte på en arbetsplats ifall du inte trivs. Gör inte karriär inom något för att din familj eller någon annan säger det. Kör din egen grej och bygg dina egna drömmar.

Sammanfattning

Citat likt ovan kan kanske av många uppfattas som väldigt ”cheesey” men jag gillar det. Har du några egna favoritcitat? Släng gärna iväg dom till mig!

Sist men inte minst. Har ni brist på julklapps idéer är boken som detta inlägg handlar om, Munken som sålde sin Ferrari, ett fantastiskt förslag enligt mig!

Boken finns hos närmsta bokhandlare men även på Storytell som erbjuder 2 veckor gratis lyssning genom att klicka HÄR

Ha de gott!

Instagram: filipgeorgethunstedt
Facebook: Savemore.se
Linkedin: Filip Thunstedt
E-post: filip@savemore.se

Läs även:

Alternativa investeringar när börsen svajar!

Vad är en fond?

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *